Scroll to explore The New Pavilion 2014

Place for contemplation

The innovative steel structure of the dome-shaped pavilion consciously refers to traditional nomadic forms of living such as the igloo and the yurt. The space is 14 metres in diameter and its exterior is covered in grass. A small tunnel leads visitors to the actual pavilion entrance. Once inside, they encounter strange and unknown plants and trees that evoke the sense of an exotic oasis. Light enters freely through a rooflight. A place of silence scarcely penetrated by the world outside, the clear interior invites contemplation in visitors. The New Pavilion is expressly utopian, an interior that is both controlled and constructed, an oasis of calm.

Biennial

The New Pavilion by SeARCH is the first in a series of pavilions to be commissioned by Het Nieuwe Instituut over the coming years. Every two years, to coincide with the International Architecture Biennale Rotterdam (IABR), a Dutch architect, designer or theoretician will receive this commission. Reflecting the programme of Het Nieuwe Instituut and that of the IABR, they will offer their vision on the changing relation between inside and outside, the public and private domains, interior and landscape, culture and nature.

With these temporary interventions, Het Nieuwe Instituut not only hopes to fuel discussion about current social relationships and how they are expressed spatially, but also to boost the Museumpark as a public space. The pavilion is therefore open to the public free of charge and should become one of the public amenities in the Museumpark.

Activity programme

From late May until the end of September, the design by SeARCH sparked numerous lectures, performances, workshops and other public events.View the activity programme of The New Pavilion.

Press overview

A select overview of attention from the press for The New Pavilion 2014 - Yourtopia by SeARCH can be found here.

Time lapse video construction of The New Pavilion 2014 - Yourtopia by SeARCH

29/05 – 31/12/2014

Rotterdam

Tuesday — Saturday
10.00 — 17.00

Sundays and national holidays
11.00 — 17.00

 
Het Nieuwe Paviljoen 2014 - Yourtopia by SeARCH
architectural office SeARCH / architect Bjarne Mastenbroek
Bart de Baets
Ronald Tilleman

This project is part of the programme track Landscape and Interior and the folder The New Pavilion.

Het Nieuwe Instituut intends to commission a 'temporary house' on the site between Het Nieuwe Instituut and the Sonneveld House every two years.