Scroll en ontdek Het Nieuwe Paviljoen 2014

Plek van bezinning

De innovatieve, stalen constructie van het koepelvormige paviljoen verwijst doelbewust naar traditionele nomadische woonvormen zoals de iglo en de yurt. De ruimte heeft een doorsnede van 14 meter en is aan de buitenzijde begroeid met gras. Een smalle tunnel leidt de bezoeker naar de feitelijke entree van het paviljoen. Eenmaal binnen wordt de bezoeker verrast door even onbekende als uitheemse planten en bomen, die het beeld van een exotische oase oproepen. Via een daklicht treedt het daglicht ongehinderd binnen. De heldere binnenruimte vormt een verstilde plek waar de buitenwereld nauwelijks in doordringt en die de bezoeker uitnodigt tot contemplatie. Het Nieuwe Paviljoen is uitdrukkelijk een utopie, een even gecontroleerde als geconstrueerde binnenruimte, een stille oase.

Tweejaarlijks

Het project van Mastenbroek is de eerste folly in een reeks waarvoor Het Nieuwe Instituut de komende jaren als opdrachtgever optreedt als onderdeel van haar meerjarig programma rond Landschap en Interieur. Iedere twee jaar, gelijktijdig met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) zal een andere Nederlandse architect, ontwerper of theoreticus de mogelijkheid krijgen een modelhuis te bouwen. In aansluiting op het programma van Het Nieuwe Instituut geven zij hun visie op het verdwijnende onderscheid tussen de private en de publieke ruimte, interieur en landschap, binnen en buiten, stad en natuur. Daarmee biedt het modelhuis mogelijkheid voor discussie over veranderende maatschappelijke verhoudingen en de mogelijke ruimtelijke uitdrukkingen daarvan. Het Nieuwe Instituut hoopt met deze tijdelijke interventies niet alleen voeding te geven aan de discussie over de huidige, maatschappelijke verhoudingen en de ruimtelijke uitdrukking hiervan, maar tevens het Museumpark als publieke ruimte te voorzien van positieve impulsen. Het paviljoen is dan ook vrij toegankelijk en moet één van de publieke voorzieningen vormen van het Museumpark.

Activiteitenprogramma

Het werk van Bjarne Mastenbroek/SeARCH was van eind mei tot en met september aanleiding voor tal van lezingen, performances, workshops en andere publieksactiviteiten. Bekijk het activiteitenprogramma.

Persaandacht

Bekijk hier enkele reacties van de pers op Het Nieuwe Paviljoen 2014 - Yourtopia by SeARCH.

Time lapse video construction of The New Pavilion 2014 - Yourtopia by SeARCH

29/05 – 31/12/2014

Rotterdam, op het grasveld naast Het Nieuwe Instituut

Dinsdag — Zaterdag
10.00 — 17.00

Zon- en feestdagen
11.00 — 17.00

 
Het Nieuwe Paviljoen 2014 - Yourtopia by SeARCH
architectenbureau SeARCH / architect Bjarne Mastenbroek
Bart de Baets
Ronald Tilleman

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Het Nieuwe Paviljoen.

Het Nieuwe Instituut heeft de intentie om elke twee jaar als opdrachtgever op te treden voor een 'tijdelijk huis' op het terrein tussen Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld.